top of page

Torbjörn Lagmark föddes 1961 och har vuxit upp i Ödåkra, strax utanför Helsingborg, i den by där man har den berömda Ödåkra taffelakvavit och stenugnsbakad Kavring. Efter avslutad restaurangskola 1979, blev det 4 år på Operakällaren. Efter Grand Hotel i Helsingborg samt Elinor och Rut på Skäret öppnade Torbjörn 1987 tillsammans med vännen Håkan Nilsson den exklusiva gourmetrestaurangen Karl XIV:e. Karl XIV:e sysslade även med cateringverksamhet och var med och skapade vinkällaren Le Bastion, där Torbjörn lagade maten fram till 1998. 1991 såldes restaurangen och Torbjörn koncentrerade sig på att bygga upp cateringverksamheten som snabbt växte till Helsingborgs största.


Torbjörns författarskap som tog sin början redan under Operakällare tiden mynnade ut i hans första kokbok ”Mästerkockens bästa” som kom ut 1994. Sedan dess har Torbjörn skrivit ytterligare 7 kockböcker och en roman som handlar om Kocken Hugo Larsson äventyr.

Under 80-talet tävlade Torbjörn i matlagning och tog sig till final i såväl Årets kock som Årets viltkock och Årets köttkock, det blev aldrig några segrar men tävlandet gjorde att Torbjörn fick förtroendet att laga mat i TV 4-skåne, det blev mer än 100 program. Under många år pratade Torbjörn mat varje vecka i Radio Stella. I mitten på 90-talet ombildades nuvarande bolag till Lagmark Gastronomi AB.


Kärnverksamheten (Restaurangen) bygger på svenska smaker, gärna skånska och närproducerade. Matlagningen vilar på det klassiska franska köket men Torbjörns otaliga resor till Toscana och Mallorca gör att du även finner influenser från det fräscha medelhavsköket.


2003 inför öppnadet av Gourmetbutiken skapade Torbjorn Lagmark Gourmetas, ett fastfood koncept som är en hyllning till vårt smörgåsbord med influenser från danskarnas smörrbröd och det frächa medelhavsköket. Gourmetas betyder Går-me-tas.

Idag har dessa blivit en klassiker i Helsingborg.

Våra kockar har gjort fler än 3 miljoner Gourmetas sedan starten.


I augusti 2016 är det 40 år sedan Torbjörn Lagmark för första gången öppnade dörren till Sundstorget 3 och började lära sig laga mat på professionell nivå.
bottom of page